Xubuntu

Luku 7. Internetiin ja verkkoihin yhdistäminen

Sisällys

Verkkoyhteydet
Verkon vianmääritys
Palvelimiin yhdistäminen

Xubuntu käyttää NetworkManager -sovellusta langallisten ja langattomien sekä laajakaista-, VPN- ja DSL-yhteksien hallitsemiseen. NetworkManager pitää myös salasanasi turvassa käyttäen käyttäjän avainnippua tallentaessaan verkkoavaimia.

NetworkManager on yksi pienistä kuvakkeista näyttösi oikeassa yläkulmassa. Kun olet yhteydettömässä tilassa, kuvake näyttää kaksi harmaata nuolta, jotka osoittavat ylös ja alas. Ollessasi yhteydessä verkkoon kuvake vaihtelee riippuen käytössä olevan verkon tyypistä.

Verkkoyhteydet

Yhteyden luominen ja katkaiseminen

NetworkManager käyttää automaattisesti langallista verkkoyhteyttä mikäli sellainen on saatavilla.

Nähdäksesi kaikki saatavilla olevat yhteydet, napsauta NetworkManager-sovelluksen kuvaketta. Yhdistääksesi verkkoon, napsauta verkon nimeä.

[Huomaa]

Jos yhdistät ensimmäistä kertaa langattomaan verkkoon, voidaan sinulta kysyä tietoturva-asetuksia. Useimmissa tapauksissa tietoturvatyyppi tunnistetaan automaattisesti. Jos näin ei tapahdu, valitse tietoturvatyyppi Langaton tietoturva -pudotusvalikosta, syötä kirjautumistiedot ja napsauta Yhdistä.

Katkaistaaksesi yhteyden verkkoon, napsauta NetworkManager-kuvaketta ja valitse Katkaise yhteys valitsemasi yhteystyypin alta. Kytkeäksesi langalliset ja langattomat verkot pois päältä (ja takaisin päälle) kokonaan, valitse Ota verkko käyttöön ja Ota langaton käyttöön. Nämä valinnat ovat kytkimiä. Niiden tila on merkitty tarkistusmerkillä; jos tarkistusmerkki on näkyvissä, verkko/langaton on käytössä.

Yhteyksien asetusten muokkaaminen

Jos sinun pitää muokata yhteyksiesi tietoja, napsauta NetworkManager-kuvaketta ja valitse Muokkaa. Tässä ikkunassa näet laajennettavia rivejä jokaiselle yhteystyypille. Valitse asianmukainen verkko ja napsauta Muokkaa tai napsauta Lisää asentaaksesi lisää verkkoja.

[Huomaa]

Jotta voit yhdistää tiettyihin verkkoihin, voit tarvita yhteyden lisätietoja jotka saat verkkosi ylläpitäjältä tai Internet-palveluntarjoajaltasi.

Yhteyden tiedot

Nähdäksesi yhteytesi tiedot, napsauta NetworkManager -kuvaketta ja valitse Tietoja. Verkkoyhteytesi näytetään Aktiiviset yhteydet -ikkunassa, jokainen omalla välilehdellään.

Yhteyden jakaminen toiselle tietokoneelle

Voit jakaa yhteytesi toiselle tietokoneelle käyttämällä Ethernet-kaapelia. Voit tehdä näin napsauttamalla NetworkManager-kuvaketta, valitsemalla muokkaa, ja sitten lisäämällä uuden langattoman yhteyden (tai muokkaamalla olemassa olevaa). Yhteyden muokkausikkunassa valitse IPv4-asetukset ja Menetelmä-pudotusvalikosta Jaettu muille tietokoneille.

Puhelinmodeemit

NetworkManager ei valitettavasti tue puhelinmodeemeja. Lukeaksesi lisää yhteyden muodostamisesta puhelinmodeemilla, lue Dialup modem How-to Ubuntun yhteisöwikissä.

Verkon vianmääritys

Ennen kuin aloitat vianmäärityksen, varmista että verkkoyhteydet on kytketty päälle:

 • Napsauta NetworkManager-kuvaketta ilmoitinalueella

 • Tarkista Ota verkko käyttöön

 • Tarkista Ota langaton käyttöön

Jos vekrkoyhteytesi ei edelleenkään toimi:

Yleinen vianmääritys

Jos verkkoyhteytesi ei toimi kunnolla, voit käyttää muutamia työkaluja diagnosoidaksesi ongelmaa.

Hanki tietoa nykyisestä yhteydestä

Saadaksesi tietoa nykyisestä verkkoyhteydestäsi ja verkkolaitteistosta, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

 • Käytä NetworkManager-sovellusta

  • Napsauta NetworkManager-kuvaketta

  • Valitse Tietoja. Jos Tietoja-riviä ei voi valita, on mahdollista että sinulla ei ole aktiivista yhteyttä. Käytä ifconfig-sovellusta saadaksesi lisää tietoa tilanteesta.

  • Jokaisella aktiivisella yhteydellä on oma välilehti, jolta löydät yhteyteen liittyviä tietoja

 • Käytä ifconfig-komentoa

  • Avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento ifconfig ja paina Enter-näppäintä.

  • ifconfig näyttää sinulle laajasti tietoja yhteydestäsi, mukaan lukien loogiset yhteyksien nimet (kuten enp3s0) vasemmassa sarakkeessa, IP-osoitteen inet addr -sarakkeessa ja MAC-osoitteen laitteellesi HWaddr -sarakkeessa

Tarkista toimiiko yhteys kunnolla

Luotettava tapa kokeilla toimiiko yhteytesi kunnolla on lähettää ping-paketti toiselle tietokoneelle verkossa tai Internetissä.

Tarkistaaksesi onko tietokoneesi yhteydessä Internetiin, avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento ping -c 3 www.xubuntu.org ja paina Enter-näppäintä.

Tietokoneesi yrittää ottaa yhteyttä osoitteeseen www.xubuntu.org kolme kertaa ja näyttää tulokset. Ping-tilastot näyttävät lähetettyjen pakettien määrän, saapuneiden pakettien määrän, kadonneiden pakettien osuuden sekä käytetyn kokonaisajan.

 • Mikäli kadonneiden pakettien osuus on 0%, tietokoneesi on yhteydessä Internetiin

 • Kadonneiden pakettien osuus joka on suurempi kuin 0% mutta pienempi kuin 100% merkitsee että tietokoneellasi on huono yhteys Internetiin tai heikko langattoman verkon signaali

 • Mikäli kadoinneiden pakettien osuus on 100%, tietokoneellasi on joko erittäin huono yhteys tai yhteys tukiasemaan tai reitittimeen joka ei ole yhteydessä Internetiin

Jos saat virheilmoituksen joka sanoo "www.xubuntu.org can not be found" tai "unknown host", tietokoneesi ei todennäköisesti ole yhteydessä Internetiin tai ei voi saavuttaa nimipalvelinta (DNS).

Langattoman yhteyden vianmääritys

Tämä osio käsittelee joitain yleisimmin kohdattuja ongelmia langattomien verkkojen tuessa. Paljon enemmän tietoa löydät Ubuntun yhteisöwikistä.

[Huomaa]

Huomaa että toimet tässä virheenetsintäoppaassa on tarkoitus toteuttaa siinä järjestyksessä kuin ne on näytetty, ellei toisin mainita.

Tarkista että laite on kytketty päälle

Monet langattomat verkkolaitteet voidaan kytkeä päälle ja pois päältä. Tarkista laitteistokytkimesi tai funktionäppäin kytkeäksesi langattoman laitteen päälle.

Jos laite on kytketty päälle, jatka seuraavaan osioon.

Tarkista onko laite tunnistettu

Avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento sudo lshw -C network ja paina Enter-näppäintä. Komento tulostaa vastauksen, mukaan lukien sanat CLAIMED, UNCLAIMED, ENABLED tai DISABLED.

Langattoman laitteen Windows-ajurien käyttäminen

Xubuntu tukee järjestelmää joka tunnetaan nimellä NDISWrapper. Tämä järjestelmä tekee langattomien laitteiden Windows-ajurien käyttämisen mahdolliseksi Xubuntussa. Aloittaaksesi NDISWrapper-sovelluksen käytön:

 • Hanki Windows-ajurit verkkolaitteellesi ja etsi tiedosto jonka tiedostopääte on .inf

 • Asenna ndisgtk -paketti

 • Mene valikkoon AsetuksetWindows Wireless Drivers

 • Valitse Asenna uusi ajuri

 • Valitse Windows-ajurin .inf-tiedoston sijainti ja napsauta Asenna

 • Napsauta OK

Yhteyden tarkistaminen reitittimeen

Avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento iwconfig ja paina Enter-näppäintä.

Jos reitittimesi ESSID näytetään, sinulla voi olla ongelma ACPI-tuen kanssa. Käynnistä Xubuntu pci=noacpi -valitsimella.

Edistynyt vianmääritys

Seuraavat vianmääritystavat ovat hieman teknisempiä. Koeta näitä tapoja vain jos yllä olevat tavat epäonnistuivat.

IP-osoitteen osoituksen tarkistaminen

Avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento ifconfig ja paina Enter-näppäintä. Jos tuloste sisältää IP-osoitteen, jatka kohtaan Tarkista nimipalvelimet (DNS).

Aja päätteessä seuraava komento, korvaten enp3s0 yhteyden nimellä, jonka ifconfig-komento tulosti: sudo dhclient enp3s0

Tarkista nimipalvelimet (DNS)

Avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento nmcli device show ja paina Enter-näppäintä. Katso kohdan IP4.DNS tuloksia.

Tarkistaaksesi toimivatko listatut DNS-palvelimet, avaa komentokehote (ApuohjelmatPääteohjelma), kirjoita komento dig xubuntu.org ja paina Enter-näppäintä. Jos näet sanan NOERROR tulosteen yläotsakkeessa, DNS-palvelimesi toimivat.

Jos nimipalvelinasetuksia (DNS) ei ole listattu, ota yhteyttä palveluntarjoajaasi, jolta saat tarvittavat nimipalvelintiedot. Kun sinulla on tämä tieto, jatka tarvittaessa kohtiin Yhteyden luominen ja katkaiseminen ja Yhteyksien asetusten muokkaaminen.

Palvelimiin yhdistäminen

Yhdistääksesi erilaisiin palvelimiin, voit käyttää ohjelmaa valikosta JärjestelmäGigolo. Yhdistääksesi palvelimeen, seuraa alla olevia ohjeita:

 • Valitse SuoritaYhdistä

 • Valitse asianmukainen Palvelutyyppi ja syötä yhteyden yksityiskohdat

 • Napsauta Yhdistä; jos yrität yhdistää palvelimeen joka vaatii sisäänkirjautumisen, sinun pyydetään syöttämään salasanasi

Kun sinut on onnistuneesti yhdistetty palvelimeen, kuvake yhteyden tiedoilla ilmestyy Gigolo -sovelluksen ikkunaan. Luodaksesi yhteyksistä kirjanmerkkejä, napsauta yhteyttä hiiren oikealla painikkeella ja valitse Luo kirjanmerkki. Muokkaa kirjanmerkkiä -ikkunassa voit nimetä kirjanmerkin ja asettaa muita asetuksia, mukaan lukien automaattisen yhdistämisen. Kun olet valmis, napsauta OK luodaksesi kirjanmerkin.

[Vihje]

Windows-jaon käyttäjänimi tulee olla muodossa DOMAIN\username

[Huomaa]

Jotta voit yhdistää Samba-verkkoihin (Windows-jaot) käyttäen Thunar-tiedostonhallintaa, sinulla täytyy olla paketti gvfs-backends asennettuna.