Xubuntu

Luku 1. Mikä Xubuntu on?

Sisällys

Lyhyt johdanto
Lue lisää mistä Xubuntu koostuu

Lyhyt johdanto

Xubuntu on yhteisön kehittämä Ubuntuun pohjautuva Linux-käyttöjärjestelmä.

Xubuntu on elegantti ja helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Xubuntu käyttää Xfce-työpöytäympäristöä, joka on vakaa, kevyt ja mukautettava.

Se on täydellinen niille jotka haluavat saada kaiken irti työpöytäkoneistaan, kannettavistaan ja minikannettavistaan, käyttäen modernia tyyliä ja sisältää riittävästi ominaisuuksia tehokkaaseen päivittäiseen käyttöön. Se toimii hyvin myös vanhemmalla laitteistolla.

Lue lisää Xubuntun verkkosivustolta.

Tietoa nimestä

"X" Xubuntussa edustaa Xfce-työpöytäympäristoä, jota Xubuntu käyttää. Samalla kun sana "ubuntu" merkitsee Ubuntu-ytimen käyttöä ja siitä riippuvuutta, se kuvastaa myös Xubuntun filosofista pohjaa. Ubuntu-sanan suurpiirteinen käännös on "inhimillisyyttä muita kohtaan". Lue lisää Ubuntun ja Xubuntun filosofiasta ja käsitteistä Ubuntu Philosophy -sivulta.

Ubuntun ytimen lisäksi Xubuntu käyttää infrastruktuuria jonka tarjoaa ja sponsoroi ystävällisesti Canonical Ltd., yritys, jonka perusta Mark Shuttleworth.

Versionumerointi

Xubuntun versionumerointi perustuu julkaisupäiviin. Ensimmäinen osa ilmaisee vuotta ja toinen osa kuukautta. Esimerkiksi, ensimmäinen virallinen Xubuntu julkaistiin kesäkuussa 2006, joten sen versionumero oli 6.06. Viimeisin pitkäaikaisen tuen versio (LTS) on 16.04, koodinimeltään Xenial Xerus.

Lue lisää mistä Xubuntu koostuu

Vapaat ohjelmistot

Xubuntu-projekti on täysin sitoutunut vapaiden ohjelmistojen kehittämisen periaatteisiin; ihmisiä rohkaistaan käyttämään, kehittämään ja jakamaan vapaita ohjelmistoja. Voit lukea lisää vapaista ohjelmistoista sekä niiden ideologisesta ja teknisistä taustasta GNU-projektin verkkosivustolta.

Linux

Linuxin kehitti vuonna 1991 suomalainen opiskelija nimeltään Linus Torvalds. Linux-ydin (kernel) on Xubuntu-käyttöjärjestelmän sydän. Ydin on tärkeä osa jokaista käyttöjärjestelmää, sillä se toimii välittäjänä laitteiston ja ohjelmiston välillä. Lue lisää Linux-ytimestä Linux kernel -verkkosivustolta.

Xfce

Xfce on Xubuntun käyttämä kevyt työpöytäympäristö Sen tavoitteena on nopeus ja vähäisten järjestelmäresurssien käyttäminen pysyen samalla visuaalisesti vetoavana ja käyttäjäystävällisenä. Xfce on perinteisen UNIX-filosofian ilmentymä; modulaarinen ja monikäyttöinen. Lue lisää Xfce:stä Xfce:n verkkosivustolta.